1 Şubat 2014 Cumartesi

İsviçreli bilim adamları, beyaz ışık, abajur filan…


Bir evin olmazsa olmazı nedir sizce ?
-Kapısı… ?

Bravo size! O olmazsa zaten evdeki bir çok şey de olmaz değil mi ?
 
-Işığı ışığı!

Aslında, sadece evi değil, aklınıza gelebilecek her türlü mekanı iyi, kötü, güzel, çirkin gösteren şey ışıktır bence. Gideceğim restoranı bile ışığına göre seçerim dersem abartmış olmam. Dünyanın en güzel yemeğinin olduğunu bilsem beyaz ışıkla aydınlatılan bir yere gitmem, gitsem de oturmam, paket yaptırır evimde yerim J


Caddelerdeki aydınlatma direklerine beyaz ışık veren lamba takan zihniyeti de yakalayıp, kendilerine elektrik veresim gelir!

Hele bir de evlerinde floresan kullanan şahsiyetler yok mu! Yüzlerine bakmam, arkadaşlık etmem, elimden gelse selam vermem, o derece… Bu insanların kendilerine, ailelerine, eşe dosta ne garezleri var anlayamam doğrusu. İlle de floresan kullanacağım diyorsan bari git günışığı filan al değil mi ama! Şaka bir yana gerçekten de beyaz ışıkçılarla pek ortak yönüm olmadığını, görüşmediğimi (evlerine zaten gitmem de…) fark ettim şimdi birdenbire, enteresan… Bu konuyu bir ara araştırayım… Eminim İsviçreli bilim adamlarının bu konuda bir çalışmaları vardır.

Neyse efendim, diyeceğim odur ki beyaz ışık ortamı buz gibi yapar, soğuklaştırır. Doğallıktan uzaklaştırır. Adamın yüzünü soluklaştırır, ölü benizli yapar. Ruhu daraltır, romantizmi öldürür, düşmanını güldürür, ocağını söndürür.
Üç saattir lafı abajura getireceğim güya, yok olmadı! Bir evin avizeleri gerçekten çok güzel olabilir- ki çok önemli bir ayrıntıdır bu- ama abajur yoksa o evde, bir şeyler eksik demektir. Bence abajur, tıpkı halı gibi dekorasyonun önemli bir parçasıdır, olmazsa olmazıdır.

Abajur  iyidir, candır J
 
Saygılarımla,

ÖNEMLİ NOT 1: Bu yazımın başını-gelişimini-sonunu-ana fikrini eleştirenlere tavsiyem Ahmet Ümit’in Beyoğlu Rapsodisi kitabını okumalarıdır. Hiç olmazsa roman yazmadım ben! Daha önce okumuş arkadaşlar ne demek istediğimi anlayacaklardırJ
ÖNEMLİ NOT2 : Ahan da beyaz ışığın zararlarını buldum ve hiç değiştirmeden kopyaladım işte! Kaynak Ekşi Sözlük J

“floresan ışığı beyaz olmasına karşın doğal ışığın aksine bütün dalga boylarını içermediğinden görme bozukluğu veya baş ağrıları gibi sorunlara yol açabilmektedir.. floresanın radyasyon yayması ve doğal seviyelerde morötesi ışık içermemesi de diğer sorunlardır.. kimileri de florasanın titreme frekansının zihinsel ve sinirsel fonksiyonları etkilediğini öne sürmektedir, ki florasan yerine normal dalga boylarında ışığın kullanıldığı ortamlarda verimliliğin arttığını gösteren deneyler mevcuttur.. daha yeni kimi deneylerde de floresan ışığın kısırlık ve tümör gibi sonuçlara yol açabildiği dahi ortaya atılmıştır…”

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder